Beleggen met geleend geld

Beleggen met geleend geld

Aan beleggen met geleend geld kleven risico’s. Een tiental jaren geleden bood een bekende bank genaamd Dexia beleggingsproducten aan waarbij een groot deel van het belegde vermogen geleend geld was. De producten hadden namen als Winstverdriedubbelaar en Sprintplan. Het vervelende was dat veel mensen niet begrepen dat het om beleggen met geleend geld ging. Toe de koersen omhoog gingen was er niks aan de hand, maar toen de koersen naar beneden gingen bleek dat men ineens geld (de lening) moest terug betalen, in plaats van het mooie rendement dat hen was voorgespiegeld. Tot op de dag van vandaag lopen er juridische procedures over de Dexia producten.

 

Meer rendement

Indien u belegt met geleend geld, heeft u natuurlijk meer kans op een hoger rendement. Bij veel brokers zoals bijvoorbeeld Today’s kunt u beleggen met een effectenkrediet. Today’s geeft aan dat de marktomstandigheden en marktverwachtingen bepalen wat de hoogte is van het eventuele krediet. De effecten (aandelen bijvoorbeeld) die worden aangeschaft dienen dan als onderpand voor het krediet. Indien de klant meer leent dan van te voren is afgesproken, dan kan de broker de effecten verkopen. Dat kan bijzonder ongunstig uitpakken.

 

Beleggen met Turbo’s

Beleggen met geleend geld is populair en dat is niet voor het eerst, zo blijkt uit het Dexia voorbeeld. Tegenwoordig is een populair product de Turbo. Beleggen met Turbo’s kan bijvoorbeeld bij Binck maar ook bij ING. Bij ING heet het Sprinter. Ook de naam Speeder wordt gebruikt voor dit type product. Turbo’s behoren op dit moment tot de meest populaire beleggingsproducten van Nederland. Met een Turbo kunt u beleggen in aandelen, indices, grondstoffen, valuta en obligaties. Een Turbo long koopt u indien u een stijging van de onderliggende waarde verwacht. Een Turbo short koopt u indien u een daling van de onderliggende waarde verwacht. De instelling waar u de Turbo koopt leent u een deel van de onderliggende waarde.

 

Hefboomwerking

Hierdoor ontstaat een hefboomwerking. Dus stel u koopt een Turbo met een onderliggende waarde van 30 euro. Het bedrag dat u aan de uitgevende instelling betaalt is 10 euro. Dus er is 20 euro geleend. De hefboom is in dit geval 3, namelijk de inleg gedeeld door de onderliggende waarde. Indien de onderliggende waarde met 6% stijgt, dan wordt een rendement van 18% gehaald (3 maal 6). Indien de onderliggende waarde daalt, dan gaat het net zo hard. Elke Turbo heeft een stop loss. Indien de onderliggende waarde beneden het stop loss niveau komt, dan wordt de Turbo beëindigd en afgewikkeld. Hierdoor kan slechts de inleg worden verloren en niet meer. Beleggen met Turbo’s is voor de ervaren belegger.

(19 december 2017)