Hoe zit het met de winst per aandeel?

Winst per aandeel

Per index

 


Voor alle aandelen die genoteerd zijn aan de AEX, AMX, BEL 20, CAC 40, DAX, FTSE 100 en OMX is de winst per aandeel (WPA) voor 2007, 2008, 2009, 2010 en 2011 gegeven. De winst in 2011 is uiteraard onzeker en wordt met de tijd aangepast. De winst per aandeel is gebaseerd op de winst na belasting en na aftrek van preferent dividend gedeeld door het aantal uitstaande aandelen. De winst per aandeel is een indicatie van het maximale dividend dat per aandeel uitgekeerd kan worden. Met andere woorden, de winst per aandeel geeft aan hoeveel winst er per aandeel beschikbaar is. In het Engels wordt de winst per aandeel ‘earnings per share’ genoemd.

Kapitaal

Het aantal aandelen kan stijgen door een nieuwe emissie van aandelen voor een grote uitgave zoals een overname. Draagt de overname niet direct bij aan de winst, dan ben je als aandeelhouder niet blij. Immers, de winst verwatert. Overnames waarbij de winst per aandeel daalt worden door de aandeelhouders van de overnemende partij dan ook vaak niet gewaardeerd. Dit kan leiden tot frustratie van de directie van de onderneming. Die zal wijzen op de goede vooruitzichten van de overnamekandidaat. Een ander belangrijk aspect van de winst per aandeel is het kapitaal dat nodig is om de winst per aandeel te realiseren. Twee bedrijven kunnen dezelfde winst per aandeel genereren, maar de één kan dat bereikt hebben met minder kapitaal dan de ander. Dat bedrijf is dan efficiënter bij het gebruiken van zijn kapitaal.

Valuta

De valuta waarin de winst wordt uitgedrukt is in de overzichten gegeven. In de meeste gevallen is het zo dat als de beurskoers in Euro’s wordt gegeven, dat dan ook de winst per aandeel in Euro’s wordt gegeven. Dit is niet altijd het geval, zo wordt de winst per aandeel van Shell bijvoorbeeld in dollars uitgedrukt. Ook de winst van veel fondsen die genoteerd zijn aan de FTSE 100 wordt in dollars uitgedrukt.